Napa x YEPP

Luovia työpajoja maahanmuuttajanuorille!

Suomessa maahanmuuttajalasten riski pudota koulusta ja työvoiman ulkopuolelle on jopa 5-kertainen verrattuna syntyperäisiin suomalaislapsiin. He kärsivät myös useammin mielenterveysongelmista, ja kohtaavat haasteita koulutukseen hakeutuessaan, ja sosiaalisia suhteita luodessaan.

Napa X YEPP ry:n yhteistyö tarjoaa monikulttuurisille nuorille luovia työpajoja, joissa he pääsevät ilmaisemaan itseään Napa Schoolin kokeneiden ohjaajien johdolla. Hankkeen tavoitteena on tukea haavoittuvassa asemassa olevia nuoria heidän elämäntilanteissaan, edistää heidän hyvinvointiaan ja vahvistaa heidän integroitumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan luovan työskentelyn kautta. Kevään työpajat ovat olleet graffitiaiheisia nuorten toiveiden mukaisesti.

Tämä tärkeä yhteistyö päästiin aloittamaan Avek Creademo -ohjelman tuella! Kun lapsilta kysyttiin, millaiset taidetyöpajat heitä kiinnostaisivat, oli vastaus selvä: graffiti. Työpajojen vetäjinä toimivat graffititaiteilijat Antti Kalakivi ja Samuli Turunen. Työpajojen aikaansaannoksia on voinut ihastella sekä Pasilan että Käpylän laillisilla graffitiseinillä.

Mitä työpajat sitten sisälsivätkään? Millaisia taideteoksia nuoret tekivätkään? Miten hanke tuki maahanmuuttajanuoria? Alla kevään työpajojen parhaat palat ja nuorten upeat taideteokset:

Tammikuussa 2024 järjestettiin ensimmäinen työpaja AFAES ry:n (Afrikkalaisten ja Afrikan-Eurooppalaisten yhdistys) sponsoroimana heidän toimitiloissaan Roihupellossa. Työpajassa nuoret pääsivät ensimmäistä kertaa tutustumaan graffititaiteen maailmaan sekä testaamaan graffititaiteelle olennaisia työvälineitä. Kuvia: Napa x Yepp / Workshop n. 1
Kevään toinen työpaja järjestettiin helmikuussa Helsinki Urban Artin sponsoroimana heidän näyttelytiloissaan Pasilassa. Nuoret muistelivat edellisessä työpajassa opittuja asioita ja jatkoivat paperilla työskentelyä maalitusseja ja vesivärejä käyttäen tutustuen samalla graffitiletteringin saloihin ja musiikkityyleihin! Kuvia: Napa x Yepp / Workshop n. 2
Maaliskuun työpaja järjestettiin yhteistyössä Helsinki Urban Artin kanssa Pasilassa, joka tarjosi tilat sisällä työskentelyyn. Työpajan osallistujat jaettiin työpajan alussa ryhmiin, joissa he suunnittelivat yhteistyössä DREAM-graffitin kirjaimet värein ja kuvioin luoden itsensä näköisen teoksen ammattilaistaiteilijan ohjeistuksen tukemana. Kuvia: Napa x Yepp / Workshop n. 3
Kevään työpajojen loppuhuipennus tapahtui toukokuun alussa Käpylässä. Nuoret pääsivät maalaamaan graffitiseinälle tärkeän viestin: EQUALITY & RESPECT. Lopputuloksena syntyneestä graffititaideteoksesta näkee kuinka nuoret ovat kehittyneet neljän työpajan aikana ja toden teolla innostuneet graffititaiteen mahdollisuuksista. Tässä vaiheessa nuoret käyttivät spraymaaleja itsekseen luontevasti ja lähtivät inspiroituneina suunnittelemaan värejä ja kuvioita kirjaimien täytöiksi. Käpylän seinälle jätetty yhteinen viestimme on, että kaikkia tulisi kohdella tasavertaisesti ja kunnioittaen heidän taustastaan huolimatta. Kuvia: Napa x Yepp / Workshop n.4


Yhteistyö Napa Schoolin ja YEPP ry:n välillä Avek Creademo -rahoituksen turvin on askel kohti nuorten maahanmuuttajien ja pakolaisten hyvinvoinnin tukemista sekä luovien alojen merkityksellistä hyödyntämistä yhteiskunnallisessa työssä. Seuraa meitä ja pysy kuulolla miten hankkeemme edistyy!

Instagramissa: @napaschool & @yepp_finland


Lue lisää YEPP ry:stä täältä: www.yepp.fi


Tule mukaan sponsoriksi!


Etsimme sponsoreita, jotka ovat kiinnostuneita tukemaan yhteiskunnallisesti merkittävää NAPA x YEPP -hanketta. Työpajat ovat saaneet huikean positiivista palautetta sekä työpajoihin osallistuneilta nuorilta kuin heidän vanhemmiltaankin! Tämän merkittävän hankkeen jatkumon turvaamiseksi tarvitsemme tukea sponsoreilta, jotka jakavat arvomme tasa-arvosta sekä nuorten hyvinvoinnin tukemisesta. Lue lisää sponsorihaustamme blogista.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä projektin aluillepanijaan, Napa Agencyn perustajaan ja toimitusjohtajaan marjo(at)napa-agency.fi ja voimme keskustella sponsoroinnin mahdollisuuksista lisää!